Lykkelige lam blir god mat. Bare spør bøndene bak suksessen Strilalam på Sotra.
– Velkommen til Ulveseth, sier en smilende Sturle Minde. Han er en av bøndene bak suksessen Strilalam. Selskapet består av seks lokale bønder vest i havgapet som alle har en klar filosofi: Det finnes ikke bedre mat, enn kortreist mat.
Lykkelige lam blir god mat
Ulveseth gård ligger i Fjell kommune på Sotra utenfor Bergen. De naturskjønne omgivelsene innbyr virkelig til dyretrivsel. Grønt og saftig gress og bølgeskvulp fra Ulvesetvatnet like ved beitemarken. Et lam har det det neppe bedre i sitt første møte med livet utendørs, enn her.
– Vi blir jo minst litt lykkelig av å være her, humrer Minde.
Minde har rundt 100 vinterfôret sau. Lammene kommer til verden i april. I år har det kommet rundt 180 lam.
– Det er en ganske tøff tid for oss med lite søvn, men gleden er desto større når lammene slippes ut på beite etter et par uker, sier han.
Spiser urter
Dyrene går først på hjemmebeite, før de blir kjørt til fjells. Strilalam har flere fjellområder det beites, blant annet i Matre og på Kvamskogen.
– Jeg slipper mine sauer løs på Gulfjellet. Dyrene våre hindrer at fjellheimen gror igjen, men det beste av alt er at fjellbeitet setter en god smak på kjøttet, sier Minde og forklarer:
– Dyrene får rett og slett i seg en del urter som gir kjøttet den fantastisk smaken Strilalam er kjent for.
Strilalam er opptatt dyrenes naturlige instinkter: Ut i det fri, er mantraet.
– Nå går de fleste sauene her til lands ute i det fri, men vi lar dem også beite over store områder. Det er fantastisk å vite at de går og koser seg hele sommeren, sier Minde og slår fast :
– Dyrene våre skal ha det godt, helt fra fødselen til de havner på middagsbordet.
Vi syntes det var synd at Hordaland, som et av de store sauefylkene, ikke skulle ha eget slakteri
Lokalt slakteri
Strilalam så dagens lys i 2006. Da hadde siste saueslakteriet forsvunnet fra nærområdet til sauebøndene på Sotra. Det var da Evelyn Sommer og Terje Strandtun tok en prat.
– Vi syntes det var synd at Hordaland, som et av de store sauefylkene, ikke skulle ha eget slakteri. Det ble plutselig langt å sende dyrene våre til slakt. Det både stresser sauen og forringer kvaliteten på kjøttet, forklarer Strandtun.
Dermed var idéen født. Gjennom prøving og feiling og solid dugnadsinnsats, ble slakteri, produksjonshall, tørkeloft og butikkutsalg bygget på Algrøy. For å få merkelappen Strilalam, må sauen være født på Sotra, eller i en av nabokommunene.
– Vi tenker dyrevelferd hele tiden, også når det er tid for slakting. Det er ikke noe poeng å få unna flest mulig dyr. Vi stiller også som krav at dyrene som kommer hit, skal maks ha én time på veien. Det er fordelen med å drive småskala, sier Minde og legger til:
– Stressede dyr er full i melkesyre gir dårligere smak på kjøttet.
Det er egentlig ganske enkelt: Lykkelige lam blir god mat.
Smelter på tungen
Evelyn Sommer, som er daglig leder i Strilalam, tror folk i Bergenområdet holder på oppdage kortreist mat for alvor.
– Det merker vi på etterspørselen, spesielt rundt høytidene, men vi ønsker hele tiden nye kunder velkommen til oss.
Strilalam lar kjøttet modnes på gamlemåten etter slakting. Dyrekroppene henges opp på lav temperatur i kjølerommet, før de deles opp.
– Da får vi frem den gode smaken og et produkt som smelter på tungen, sier Sommer.
Hun tror flere og flere legger vekt på sunt dyrehold når de velger kjøttprodukter.
– Naturlig og godt dyrehold holder på å bli en viktig faktor for mange når de velger gårdsprodukter, sier hun og avslutter:
– Det er egentlig ganske enkelt: Lykkelige lam blir god mat.