Strilalam på Sotra har delikatessene som garantert vil gi den mest kresne vann i munnen.
– Her skal du se, sier partner og medeier i Strilalam, Terje Strandtun.
- Dette er spekepølsen vår med ramsløk. Vi har også en med einebær, én som er laget av villsau og én helt uten krydder.
Han skjærer et par skiver fra den ferske spekepølsen.
– Det er bare å hive innpå. Du finner knapt makan her på Vestlandet, sier han stolt.
Strilalam har noen av de beste kjøttproduktene som kan oppdrives på markedet i dag, både til hverdag og fest.
For å få merkelappen Strilalam, må sauen være født på Sotra, eller i en av nabokommunene. Det skal maks være én time på veien til slakteriet.
Delikatesser fra lam og villsau
Lammene og villsauene fra Sotra er hyllet for god smak og kvalitet, både av matanmeldere og kjøkkensjefer. I det kombinerte butikk- og produksjonslokalet på Algrøy i Fjell kommune like utenfor Bergen, klargjøres kjøttet for videreforedling.
Noen gourmetrestauranter i Oslo har allerede vært på handletur hos Strilalam.
– Vi har også noen lokale restauranter som er på banen, men mesteparten går til kresne kunder i privatmarkedet, som vet hva de vil ha.
– Og de kresen blir stadig flere?
– Ja, heldigvis har bevisstheten gått opp blant forbrukerne. Jeg tror mange er villige til å betale litt mer for de beste råvarene, sier han og understreker at Strilalam uten at vi er spesielt dyre i forhold til andre leverandører.
Bestill på nett
Jul, sommer og vinter. Strilalam leverer året rundt. Visste du at frosset lammelår holder seg både i smak og kvalitet når det tines?
Sortimentet er stort på Algrøy. Strilalam byr på lår i ulike former: hel, i skiver og surret. Videre kan bøndene by på koteletter, bog, fårikål, skank, sadel, indrefilet av lam, diverse biff, grillpølse, fenalår, spekepølse av ulike typer, og selvfølgelig pinnekjøtt av lam og villsau.
– Hemmeligheten bak den gode smaken og kvaliteten er godt dyrehold og kort vei til slakteriet. Vi stresser dyrene minst mulig, forteller Evelyn Sommer, daglig leder i Strilalam.
Og delikatessene er bare én telefon unna.
– Vi selger en del på Bondens Marked i Bergen sentrum, men ønsker oss flere kunder i butikken. Vi tar også i mot bestillinger på telefon og via nettsiden vår.
– Leverer dere til kundene?
– Er det mest praktisk for kundene, kjører vi varene til Bergen. Noen velger også å møte oss på halvveien og henter varene på Sartor Storsenter eller i Loddefjord, sier Sommer.
På dugnad
De seks driftige bøndene har bygget eget slakteri, produksjonshall, tørkeloft, lager og butikkutsalg på Algrøy. På tørkeloftet henger det for tiden mye spekemat. Når julesesongen nærmer seg, fylles loftet med pinnekjøtt.
– Fordelen med å være liten, er at vi har bedre kontroll på produksjonsflyten og dermed kvaliteten. Vi er «hands-on» hele tiden, sier Sommer.
Mattilsynet er med under hele prosessen, fra transport fra gårdsbrukene til ferdig slakt.
– Det er kvalitetssikring i alle ledd. Slik må det være, sier Sommer.
Strilalam ble stiftet i 2006 og er et samarbeid mellom seks gårdbrukere på Sotra like utenfor Bergen.